söndag 14 augusti 2011

Recept på lappskojs

Fick en fråga om recept på lappskojsen och har efter noggrant övervägande bestämt mig för att dela med mig det till mina (typ 3 st?) läsare. Detta trots att jag redan hånats eftersom jag gjorde pulvermos istället för riktigt mos. Men just den här rätten där allt ändå är blandat guck så märks det inte så mycket. Faktiskt! Och jag var lat och hungrig..

Jag gjorde fyra portioner pulvermos av en sort som innebar att jag skulle koka drygt 6,5 deciliter vatten. Här är det viktigt att notera enheten. Deciliter, INTE liter. För rent hypotetiskt skulle man kunna råka läsa "liter" och börja rota fram en större kastrull och konstatera att den största man har bara rymmer 5 liter. Då skulle man tänkas kunna börja fundera över om man måste koka det i omgångar, kanske laga moset till matlådan efteråt. Sen skulle man kunna börja fundera på om det inte blir väääldigt mycket mos om man har så mycket vatten. Kanske läsa på förpackningen igen för att se om man kanske skulle nöja sig med att göra hälften så mycket så att det ryms i en kastrull. Först DÅ kanske man noterar att det står deciliter. Rent hypotetiskt alltså.

När vattnet har kokat upp, ta det av plattan och häll i pulvret och blanda till fint mos. Öppna en burk Salta Biten och häll lite av spadet i moset och resten i slasken. Smula ner köttet i moset så det blir trådigt och fint. Här brukar amatörer blanda ihop det och servera med rödbetor vi sidan om. Men då ser det ju så blekt och trist ut. Nej, släng i rödbetorna innan du blandar om! Det finns till och med tärnade rödbetor på burk så att man slipper hacka skivade (eller om man är helt knäpp, hela) rödbetor. Då blir det så här rosa och fint!

Första matlådan på typ ett år
Nu när jag gjorde det var det första gången jag åt det med saltgurka, det var en riktig hit! Saltgurka är underskattat. Jag har efter det testat det även till pasta med köttfärssås, funkade också! :)

Inga kommentarer: